COMUNICAT DE PRESĂ

Conferința A.R.M.D.

 

"Modalități practice pentru a asigura sustenabilitatea sistemelor județene de management al deșeurilor. Identificarea căilor de atingere a țintelor de țară"

Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor (A.R.M.D.) a organizat, împreună cu partenerii săi - Asociația Internațională pentru Deșeuri Solide (ISWA) și Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (F.A.D.I.) - conferința A.R.M.D. - ISWA - F.A.D.I. cu tema: "Modalități practice pentru a asigura sustenabilitatea sistemelor județene de management al deșeurilor. Identificarea căilor de atingere a țintelor de țară" ce a avut loc în perioada 23-24 iunie 2016, la Mamaia. La eveniment au participat peste 100 de reprezentanți ai sectorului deșeurilor din România.

La conferință au fost prezenți reprezentanți ai autorităților centrale: din partea Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – A.N.R.S.C. , președintele Doru Ciocan și vicepreședintele Bogdan Alexa; Mihai Andrei, consilier în Ministerul Fondurilor Europene, și Diana Petcu, Șef Serviciu în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Din partea autorităților locale au participat reprezentanți ai Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară și președintele Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (F.A.D.I.), Gabriel Moiceanu. Din partea organismelor internaționale au participat reprezentantul JASPERS în România, Jean Tilly și șeful rețelei ISWA pentru Europa de SE, Orientul Mijlociu și Regiunea Mediteraneană și membru în Board-ul ISWA, Alexei Atudorei.

Dezbaterile primei zile au fost canalizate pe identificarea soluții legislative pentru implementarea unui sistem integrat performant pentru managementul deșeurilor în România și, mai ales, pentru gestionarea situației în care Planul Național pentru Gestionarea Deșeurilor nu va fi finalizat până la 31 decembrie 2016, dată după care Comisia Europeană va putea sista fondurile nerambursabile. Președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice - A.N.R.S.C., Doru Ciocan, a punctat faptul că cel mai devreme în noiembrie va fi prezentat un prim draft al Planului Național pentru Gestionarea Deșeurilor (PNGD) și, pe cale de consecință, sunt șanse foarte mici ca acesta să fie elaborat și aprobat până la 31 decembrie 2016.

Reprezentantul JASPERS, Jean Tilly, a prezentat principalele probleme legate de îndeplinirea condiționalităților ex-ante pentru evitarea suspendării fondurilor europene pentru România concluzionând că PNGD ar trebui să fie un plan "realist și ambițios". Gabriel Moiceanu, președintele F.A.D.I. a semnalat faptul că PNGD este elaborat înaintea Planurilor Județene/Regionale pentru Gestionarea Deșeurilor și astfel nu se va putea baza pe cerințele clare venite din teritoriu.