COMUNICAT DE PRESĂ

Colaborare româno-norvegiană

 

Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor - A.R.M.D. a organizat, în perioada 7 - 1 mai 2018, în parteneriat cu Innovation Norway, o vizită a unei delegații de experți norvegieni în România: Bjørn Kopstad (experiență de peste 30 de ani în managementul deșeurilor, în prezent oferă consultanță Primăria din Oslo), Fredrik Gaustad (expert al companiei InErgeo și reprezentant al Asociației pentru Deșeuri Periculoase din Norvegia, a derulat numeroase proiecte în Norvegia, Suedia, Bulgaria, Kosovo, Bosnia și România) și Tor Mühlbradt (director de program Innovation Norway Oslo, expert în dezvolatare sustenabilă, inclusiv pentru managementul deșeurilor și energie din deșeuri).
Delegația norvegiană a vizitat mai multe companii private membre ale A.R.M.D., Green Group (Romcarbon, Green WEEE, Green Fiber, GreenLamp, Greentech, Total Waste Management), Urban, Rom Waste Solution, dar și stația de biogaz de la Filipeștii de Pădure Genesis Biotech și CrisTim. În plus, experții norvegieni au dorit să afle amănunte despre OTR-urile din România și au discutat cu reprezentanții Ecotic, Green Point Management și Next Eco Recycling.
Pentru a contura o imagine completă, experții norvegieni au discutat și cu autoritățile române. Au discutat cu viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Sorin Apostu, cu viceprimarul municipiului Timișoara, Dan Diaconu, secondat de deputatul de Timiș și vicepreședinte al Camerei Deputaților, Ben Oni Ardelean, precum și directorul de producție al Colterm (compania timișoreană de furnizare a energiei termice), Mihai Golu. La Constanța, experții norvegieni au discutat cu primarul Decebal Făgădău și viceprimarul, Dumitru Barbu, împreună cu echipa RADET Constanța condusă de directorul general Liviu Popa. Cea mai așteptată întâlnire a fost cea cu doamna Viceprim-ministru, ministru mediul, Grațiela Leocadia Gavrilescu care a reiterat interesul de a colabora cu A.R.M.D. și a punctat deschiderea de a crește numărul proiectelor de mediu finanțate prin granturi norvegiene.
Vizita s-a încheiat cu un eveniment la care experții norvegieni au prezentat câteva concluzii "la cald" despre managementul deșeurilor din România. Tor Mühlbradt a punctat faptul că Innovation Norway dorește să finanțeze proiecte fezabile și bine făcute din România, dar că Norvegia „nu dă bani gratis, ci pentru proiecte bune”. Bjørn Kopstad a explicat că în România este nevoie de îmbunătățire a gestionării deșeurilor începând cu colectarea deșeurilor municipale, s-a arătat surprins de lipsa de strategie pe termen lung a autorităților române și a susținut că taxa de depozitare ar trebui introdusă împreună cu un sistem de beneficii. La eveniment au participat reprezentanți ai companiilor membre A.R.M.D.: Supercom, Iridex Group, Urban, Rom Waste Solution.
Pentru buna desfășurare a acestui proiect, s-au implicat: din partea Innovation Norway - Bjørn Skjervold, director Innovation Norway Romania și Bulgaria și Mihai-Lucian Toniuc, ofițer de program Innovation Norway România, iar din partea A.R.M.D. - Dumitru Mihalache, președinte, Constantin Damov, vicepreședinte, Viorel Marcu, director și Paula Popa, Marketing Manager.