COMUNICAT DE PRESĂ

Proiectul: "Dezvoltarea durabilă a comunităților locale prin colectarea selectivă eficientă a deșeurilor"

 

Institutul pentru Politici Publice, în parteneriat cu Fundația TERRA Mileniul III și Liga Asociațiile de Proprietari Habitat, au implementat proiectul "Dezvoltarea durabilă a comunităților locale prin colectarea selectivă eficientă a deșeurilor" cu finanțare din partea SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu scopul de a conduce, printr-un larg exerciţiu de participare / implicare civică, la avansarea unor soluţii viabile de îmbunătăţire a politicilor actuale de colectare selectivă / valorificare a deşeurilor în municipiile din România.
Astfel, în perioada desfășurării proiectului (aprilie 2015 – mai 2016), partenerii au realizat o amplă documentare a stadiului actual al colectării selective a deșeurilor la nivelul celor 103 municipii din țară (o analiză din perspectiva autorităților locale, dar și a cetățenilor afectați direct de politicile de colectare selectivă).
Totodată, a fost derulată și o largă campanie de informare și conștientizare la nivel local prin organizarea de consultări locale în Cluj Napoca, Sfântu Gheorghe, Buzău, Constanța.

La discuții au participat autoritățile locale, operatorii de salubritate, organizațiile de preluare / transfer a responsabilității de colectare a deșeurilor, reciclatorii, organizații de mediu din plan local, respectiv administratorii de bloc.
De asemenea, au fost organizate și o serie de workshop-uri cu ONG-urile locale și a fost creat un website dedicat pentru identificarea și promovarea celor mai eficiente soluții de colectare selectivă a deșeurilor.
Prin aceste activități, proiectul a avansat o serie de soluții viabile privind sistemul de colectare selectivă a deșeurilor în zonele cu locuințe multiple (blocuri) din municipiile din România, unde colectarea și depozitarea separată a gunoiului reprezintă o problemă reală.

Din partea A.R.M.D. au participat dl. președinte Dumitru Mihalache, dl. vicepreședinte Constantin Damov și dl. director Viorel Marcu.