COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul Mediului, după întâlnirea cu reprezentanții industriei alimentare:
România nu mai poate mima reciclarea.

 

Autoritățile sunt deschise la identificarea de soluții privind problemele ridicate de către producătorii din industria alimentară, iar în acest sens va fi înființat un Grup de lucru pentru regândirea întregului sistem de reciclare din România, a cărei primă întâlnire ar putea avea loc deja în această săptămână, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer.

”Am avut, astăzi, o întâlnire la Guvern, la care au participat cei doi vice-prim miniștri, domnul Borc (Costin Borc, n.r.) și domnul Dâncu (Vasile Dâncu. n.r.), ministrul de Finanțe, ministrul Agriculturii și cu mine, alături de producătorii de la Romalimenta, Pro Agro și din industria viticolă. Întâlnirea de azi face parte dintr-o serie întreagă de astfel de discuții pe care le-am avut în ultima lună atât la nivel tehnic, cât și la nivel de decizie. Am discutat intens pe solicitările dânșilor și se conturează două tipuri de direcții. Producătorii sunt preocupați și recunosc faptul că există o mare problemă de sistem a deșeurilor în clipa de față, în România. Este o problemă care s-a acumulat de-a lungul anilor și acum cumva vine nota de plată. Toată lumea recunoaște că s-a ajuns la un moment zero în care lucrurile trebuie, realmente, așezate pe un alt făgaș. În sensul acesta, în 2016, agreăm cu toții să venim la masă și să reformăm sistemul, deoarece România nu mai poate mima reciclarea. Noi astăzi ne-am întâlnit cu producătorii, iar eu la rândul meu, separat, m-am întâlnit cu industria reciclării și cu cei din salubritate, și cu ONG-urile. În ceea ce privește anul 2015 și cu ce s-a întâmplat acolo, la Ministerul de Finanțe vor continua discuțiile săptămâna viitoare cu producătorii pentru a identifica potențiale soluții legale. Știți foarte bine de acea potențială fraudă de 54 de milioane de euro de la Organismele de Transfer de Responsabilitate, care este acum anchetată de organele de specialitate”, a spus Pașca-Palmer.

Ministrul Mediului a precizat, totodată, că Grupul de lucru ce va fi înființat la ministerul de resort ar putea avea o primă întâlnire în această săptămână.
”(...) deja Ministerul Mediului lucrează pe anumite inițiative legislative, pentru că trebuie corectate câteva lucruri în legislație, dar vom demara inclusiv de săptămâna aceasta un grup de lucru lărgit, pentru că este nevoie să avem toți actorii la masă. Eu cred că dânșii (producătorii din industria alimentară, n.r.) au văzut foarte clar că există o deschidere mare din partea Guvernului. Vă dați seama că am avut doi vice-prim miniștri și trei miniștri la masă, ceea ce cred că arată foarte mare atenție pentru acest subiect. Mesajul este clar că suntem deschiși să căutăm soluții, dar aceste soluții trebuie să fie în condițiile respectării legii. O primă întâlnire a Grupului de lucru sper să aibă loc deja săptămâna aceasta”, a subliniat Cristiana Pașca-Palmer.

Referitor la amânarea termenului de plată a sumei de 2 lei/kg, ministrul Mediului a precizat că acest lucru va fi stabilit de Ministerul de Finanțe, ”pentru că trebuie discutat foarte concret pe date și pe cifre”.

”Li s-a solicitat producătorilor să vină să prezinte situația pe care o au, cu exemple concrete. Bineînțeles, și noi de la Fondul de Mediu vom da detalii. Este nevoie de puțină răbdare să se poată procesa toate informațiile existente, depuse de producători la începutul acestui an. În ceea ce privește partea fiscală, acolo așteptăm sugestiile din partea Ministerului de Finanțe”, a menționat oficialul.

Săptămâna trecută, patronatele și sindicatele din industria alimentară anunțau că vor picheta, în data de 9 februarie, sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), ca urmare a problemelor generate de obligațiile pe care producătorii trebuie să le respecte, în sensul achitării unei penalități de 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeu de ambalaj necolectat și nereciclat.
În urma discuțiilor avute, luni, cu oficiali din Ministerul Mediului, inclusiv cu ministrul Cristiana Pașca-Palmer, reprezentanții industriei alimentare au renunțat la acțiunea de protest programată anterior, fiind asigurați că doleanțele lor vor fi rezolvate în perioada următoare.

Patronatele și sindicatele din industria alimentară au solicitat, în data de 25 ianuarie, suspendarea obligației de plată a contribuției privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ ”transparent, echitabil și controlabil” pentru toți actorii din lanțul de reciclare, solicitând la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare și reciclare și lipsa de control a autorităților.

Reprezentanții industriei de conserve din România și cei din piața laptelui au afirmat că plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil și disponibilizarea a peste jumătate dintre angajați din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

Ministerul Mediului preciza, pe 21 ianuarie, într-un comunicat de presă, că intenția autorităților din domeniu nu este de a aplica penalități pentru fiecare kilogram de deșeu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situație a unui infringement pe această temă, caz în care penalitățile europene ajung și la 200.000 euro pe zi.

AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)