COMUNICAT DE PRESĂ

Întâlnire pe tema recuperării deșeurilor rezultate din ambalaje.

 

La invitația Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor (A.R.M.D.) a participat joi, 21 ianuarie 2016, la o întâlnire de lucru între conducerea Ministerului și a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pe tema recuperării de pe piață a deșeurilor rezultate din ambalaje.
Întâlnirea a vizat riscul la care țara noastră se supune în cazul neatingerii țintelor de reciclare în domeniul ambalajelor, respectiv potențiala declanșare a unei proceduri de infringement. De asemenea, întâlnirea a fost motivată și de semnalele din piață privind intenția producătorilor de a crește prețurile produselor.

”Riscul declanșării procedurii de infringement în domeniul deșeurilor de ambalaje a fost evidențiat de controalele fiscale derulate de Administrația Fondului pentru Mediu la organizațiile de transfer de responsabilitate (OTR) angajate de agenții economici pentru recuperarea deșeurilor de pe piață. Controalele desfășurate în 2015 au identificat o serie de nereguli în acest sistem, dintre care, cea mai gravă se referă la raportarea de către OTR a unor cantități fictive de deșeuri care, în realitate, nu au fost niciodată colectate sau reciclate. Ca atare, AFM a aplicat penalități fiscale pentru 6 din cele 10 OTR din România, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro. Dincolo de ceea ce a dispus AFM, cazul a fost trimis mai departe și către Parchetul General, pentru verificare și stabilirea măsurilor, conform legii”, a declarat Corina Lupu, secretar de stat în cadrul MMAP pentru domeniul Mediu. De altfel, potrivit comunicării oficiale a Parchetului General, potențialul prejudiciu al acestor activități se ridcă la peste 54 milioane de euro.

La această întânire, producătorii au solicitat autorității următoarele:

  • amnistie fiscală;
  • declarațiilor anuale; suspendarea termenului pentru depunerea
  • prevăzută de lege în cazul diminuarea penalității de 2 lei pe kg, neîndeplinirii țintelor de reciclare.

”Intenția Ministerului Mediului nu este aceea de a aplica penalități pentru fiecare kg de deșeu nereciclat. Intenția noastră este una foarte simplă: să impulsionăm un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situație a unui infringement pe această temă. Dacă țintele de reciclare nu sunt atinse de producători, există riscul iminent de a primi penalități europene de până la 200.000 de euro pe zi. Prin urmare, amnistia fiscală nu este o soluție, aceasta nu ar face decât să întrețină o piață neagră a deșeurilor, descoperită în urma controalelor AFM. În același timp, o astfel de măsură ar amâna atingerea țintelor și, implicit, ar genera un infringement care s-ar răsfrânge asupra populației. În plus, această măsură nu ar afecta eventuale penalități care ar putea fi impuse la plată, deoarece legislația nu poate fi aplicată retroactiv. În privința celorlalte solicitări ale producătorilor, acestea vor fi evaluate după 25 ianuarie 2016, dată la care producătorii trebuie să depună la AFM declarațiile privind cantitățile colectate în anul 2015. Abia atunci când vom avea o estimare corectă a cantităților reciclate putem să știm în ce măsură țintele de reciclare au fost atinse și vom putea ști care este impactul real în piață. Ministerul Mediului dorește să contribuie la susținerea acestor industrii dar și la crearea unui sistem funcțional, durabil și conform cu legea. Trebuie să ținem cont că măsurile UE în acest domeniu se vor înăspri odată cu adoptarea pachetului economie circulară, care va impune o recuperare a deșeurilor de 90% până în 2030” , a adăugat Corina Lupu.

În privința semnalelor producătorilor privind creșterea prețurilor produselor, reprezentantul MMAP a afirmat că: ”această atitudine este nejustificată, mai ales că până în acest moment nu au fost stabilite penalități pentru niciunul dintre producători. Pe de altă parte, în cazul neatingerii țintelor, este la fel de anormal să transferi către cetățeni dobânzile și penalitățile de întârziere datorate nerespectării legii, care, în astfel de situații, permite inclusiv măsura de eșalonare a plății. Mai mult decât atât, considerăm că acest cost ar fi trebuit ajustat de la bun început, din momentul în care legea a intrat în efect, în urmă cu aproximativ 10 ani.”

În ceea ce privește reducerea penalității de 2 lei pe kg, acest lucru nu este de dorit, deoarece reprezintă un instrument pentru stimularea reciclării și descurajarea depozitării la groapă. Argumentul prezentat de producători, care se referă la faptul că alte state au costuri mai mici, este irelevant, deoarece în acele state cultura reciclării funcționează, acestea depășindu-și cu mult țintele propuse.
Pentru stimularea managementului sustenabil al deșeurilor și pentru a crește rata de recuperare/conservare a resurselor naturale primare, MMAP are în vedere deblocarea sistemului de trasabilitate al deșeurilor, dar și instrumente precum ”plătești pentru cât arunci”, sisteme îmbunătățite de depozit-returnare, în special pentru deșeurile din sticlă, precum și susținerea industriei de reciclare.
La această întâlnire A.R.M.D. a fost reprezentată de dl. președinte Dumitru Mihalache, dl. vicepreședinte Constantin Damov, dl. secretar general Bogdan Constantinescu și dl. director Viorel Marcu, Dl. Constantin Damov a prezentat punctul de vedere al Asociației.

Printre altele, in cuvantul sau, domnul Damov a supus atentiei celor prezenti urmatoarele intrebari:
1. Romania, ca si U.E. are tinte ambitioase de atins. Problema este daca ne mentinem aceste tinte, indiferent ce se intampla cu piata materiilor prime? Trebuie sa tinem cont pretul materiilor prime este din ce in ce mai mic, iar pretul obtinerii materiilor prime secundare este in crestere.
2. Vom incerca sa pastram competitivitatea in cele 3 zone, colectare, OTR –uri, reciclare?
3. Se doreste sau nu sa se nationalizeze piata OTR-urilor, precum in Ungaria, respectiv a serviciilor, pentru ca sunt propuneri pentru modificarea L 51 in acest sens?
La final, a propus reinfiintarea grupurilor de lucru pe problemele de stringenta actualitate pentru Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Raspunsurile doamnei Ministru la intrebari au fost:
- „Da, se mentin tintele pentru ca nu le putem schimba,
- Trebuie mentinuta competitivitatea si nu cred ca se va intampla nationalizarea pietei in aceste sectoare.”

A fost de acord cu crearea grupurilor de lucru acolo unde este cazul.

Din păcate, Ministerul Mediului nu a răspuns încă solicitării noastre de a se organiza o întâlnire bilaterală între conducerea ministerului și reprezentanții A.R.M.D.