Cea de-a V-a ediție a Conferinței Internațională ARS - ISWA, Mamaia 30 iunie - 3 iulie 2015

"Sustenabilitatea și performanța sistemelor de management al deșeurilor implementate în România, în perioada 2007 - 2015, bază pentru următoarea perioadă de programare. Perspectivele dezvoltării până în anul 2020"

Asociația Română de Salubritate a organizat împreună cu ISWA (International Solid Waste Association) cea de-a V-a ediție a conferințelor comune ARS - ISWA cu tema "Sustenabilitatea și performanța sistemelor de management al deșeurilor implementate în România, în perioada 2007 - 2015, bază pentru următoarea perioadă de programare. Perspectivele dezvoltării până în anul 2020". Evenimentul a avut loc la Mamaia, Complex Unita (Comandor, Amiral, Orfeu), în perioada 30 iunie - 3 iulie 2015.
Conferința din acest an s-a bucurat de oaspeți de marcă din țară și străinătate care s-au implicat într-o analiză exhaustivă a problemelor din industria managementului deșeurilor. Timp de trei zile cei peste 90 de participanți au participat la dezbateri de interes, s-au reîntâlnit cu prieteni și parteneri de afaceri, dar au și deschis noi capitole ce vor putea fi concretizate prin parteneriate de succes.
Conferința a fost deschisă de directorul asociației Viorel Marcu care a prezentat pe scurt principalele activități ale ARS din ultimul timp și a anunțat oficial schimbarea denumirii asociației din ARS în ARMD - Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor, conform hotărârii Adunării Generale din septembrie 2014. Această schimbare înseamnă că asociația a înțeles să se implice foarte serios în implementarea noului concept de economie circulară și să-și deschidă porțile pentru toți cei interesați în acest demers. A încheiat cu o scurtă prezentare a sistemului managementului deșeurilor din România menționând atât modul defectuos de atragere a fondurilor prin POS de Mediu, cât și a calității slabe a lucrărilor efectuate (aceasta desigur și datorită unor puncte slabe și mai ales a unor amplasamente greșit alese), precum și a termenelor de execuție mult întârziate.
Președintele asociației Dumitru Mihalache a realizat apoi o scurtă prezentare a evenimentelor internaționale la care ARS a participat, inclusiv Conferința FEAD (organizată la Londra pe 23 iunie 2015). La finalul sesiunii de deschidere Alexei Atudorei, șeful rețelei ISWA pentru Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu și Regiunea Mediteraneană), a transmis un mesaj din partea lui David Newman, președintele ISWA și a punctat și câteva etape de dezvoltare a rețelei pe care o conduce.

Dezbaterile au debutat, încă din prima sesiune de miercuri, 1 iulie, cu prezentarea reprezentantului JASPERS (Comisia Europeană), Jean Tilly, care a punctat încă de la început “situația dezastruoasă” a României la capitolul deșeuri expunând:

A. Principalele probleme operaționale și de implementare

  • Cea mai proastă performanță de implementare a fondurilor UE - absorbție de numai 42% până la sfârșitul lunii mai 2015
  • Majoritatea proiectelor vor fi fazate în perioada 2014-2020 - fără proiecte noi cu excepția unității de energie din deșeuri de la București
  • Niciun proiect finalizat nu este operațional - dezvoltarea unor gropi de gunoi ilegale
  • Procedura de infringement începută de Comisia Europeană - lipsa închiderilor de depozite neconforme

B. Principalele cauze ale problemelor

  • Baza instituționalaă slabă - lipsa solidarității cu ADI-urile
  • Lipsa angajamentului politic - atitudinea "nu este in grădina mea", ceșterea tarifelor, ezitări la modificarea angajamentelor contractuale
  • Discrepanța dintre țintele naționale și nevoile locale - prioritatea de a păstra străzile curate

C. Ce e de făcut acum? Înainte de sfârșitul lui 2016, adică în următoarele 18 luni:

  • Furnizare de asistență tehnică pentru ADI-uri
  • Pregătirea Planului Național pentru Managementul Deșeurilor - folosirea fondurilor UE pentru dezvoltarea tehnologiilor de tratare eficiente cum ar fi cele pentru obținerea de energie din deșeuri
  • Implementarea integrală a proiectelor fazate
  • Pregătirea de noi proiecte pentru tratarea deșeurilor


Jean Tilly a subliniat că principalele două ținte ale Programului Operațional pentru Infrastructură Mare (POIM) sunt: reciclarea trebuie să crească cel puțin până la 50% până în 2020, iar în domeniul tratării deșeurilor trebuie să se reducă depozitarea deșeurilor biodegradabile cu cel puțin 35% până în 2016.
Prezentările oaspeților din străinătate au fost extrem de interesante din perspectiva informațiilor noi și a modelelor de management al deșeurilor expuse. Astfel, Jorg Eckardt, Managing Director al companiei germane BAUMGARTE Boiler Systems GmbH (o companie a grupului JFE Engineering Group) a prezentat soluții viabile pentru obținerea de energie din deșeuri; Nemanja Stanisavljevic, Serbian Solid Waste Association (SeSWA) și Universitatea din Novi Sad, Facultatea de Științe Tehnice, Departamentul de Ingineria Mediului a susținut prezentarea “Perspective ale managementului deșeurilor în țările în tranziție – Studiu de caz Serbia”, iar Frisoli Ciro și Cocca Daniele, Geom. Ciro Frisoli & C. Sas au vorbit despre "Patentul European al companiei Geom.Ciro Frisoli - Structuri de retinere in cadrul depozitelor de deseuri".
Joi, 2 iulie, peste 30 dintre participanți (inclusiv reprezentanții ANRSC și ai Gărzii de Mediu) au optat să onoreze invitația organizatorilor de a participa la vizita tehnică, organizată cu sprijinul Iridex Group, în zona Medgidia unde au văzut amenajarea șantierului pentru un depozit nou, modul în care se realizează acoperirea depozitului vechi și o stație de transfer. În paralel cu vizita tehnică de la Medgidia, a avut loc o întâlnire a oamenilor de afaceri români și străini cu MOLDSWA (Asociația pentru Managementul Deșeurilor din Republica Moldova) reprezentată de președintele Valeriu Gherboveț și președintele Consiliului MOLDSWA, Tudor Lefter, organizație cu care ARS are un parteneriat de colaborare.
Extrem de interesante au fost dezbaterile din sesiunea dedicată ADI-urilor unde Gabriel Moiceanu, președinte Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, a punctat rolul și aportul acestor organizații în implementarea unui management performant al deșeurilor în România.
Ultima zi a conferinței a fost poate și cea mai interesantă din perspectiva barierelor legislative și birocratice. După trei zile în care au fost subliniate punctele tari, dar și cele slabe ale industriei de profil din România, vineri Iulian Băndoiu, Director la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (A.N.R.S.C.) a explicat în detaliu noile reglementări în domeniul serviciilor publice de salubritate, iar reprezentanții Autorității de Management POS Mediu, Valentin Simion și Cosmin Feodorov, au prezentat “Situația proiectelor finanțate prin Programul Operațional Sectorial de Mediu”.
Conferința s-a bucurat de un real succes atingându-și obiectivele de a pune la aceeași masă principalii actori ai sectorului deșeurilor pentru a discuta soluții la problemele (nu puține) cu care se confruntă fiecare, dar și de a facilita un networking de calitate participanților care au putut să inițieze și poate să și dezvolte parteneriate pe termen lung.

Conferința Internațională a fost posibilă cu ajutorul partenerilor noștri cărora le mulțumim:
Parteneri Silver: Klarwin, Eco Rom Ambalaje, Euriteh, Euro Plast, Recolamp
Parteneri: Green Group, Romcarbon SA, Iridex Group, Proper Recycling

PROGRAM